Tips

Welke verzekeringen zijn voor jongeren onmisbaar?

Welke verzekeringen zijn voor jongeren onmisbaar?
489views

Over het algemeen zijn jongeren meer bereid om risico’s te nemen. Ze zijn minder goed in staat om de gevolgen van hun acties in te schatten. Dat in combinatie met een vrijere geest brengt dit de nodige risico’s met zich mee. Des te belangrijker is het voor jongeren om de juiste verzekeringen af te sluiten.

Het is hierbij voor alle jongeren belangrijk om kritisch te zijn. Lang niet alle verzekeringen verdienen het label ‘onmisbaar’. Dat geldt wel voor onderstaande verzekeringen. Deze verzekeringen zouden door alle jongeren afgesloten moeten worden.

De zorgverzekering

De Nederlandse wet schrijft het volgende voor: elke burger van 18 jaar en ouder moet een zorgverzekering afsluiten. Dit geldt dus voor jongeren met een minimumleeftijd van 18 jaar. Voor jongeren zijn er speciale verzekeringen; zo’n jongeren verzekering sluit perfect aan op de wensen van jongeren.

Voor jongeren is dit tegelijkertijd een van de grootste kostenposten. Voor een normale jongeren ziektekostenverzekering betaal je al snel meer dan € 120 per maand. Dat is een fors bedrag voor iemand die bijvoorbeeld nog aan het studeren is. Voor hen is het daarom belangrijk om kritisch naar de zorgverzekering te kijken.

Is het echt nodig om aanvullende dekkingen af te sluiten? Is het wellicht mogelijk om voor een hoger eigen risico te kiezen? Dit zijn twee mogelijkheden om de premie toch iets omlaag te brengen.

Aansprakelijkheidsverzekering

Voor veel jongeren biedt een aansprakelijkheidsverzekering een fijne stok achter de deur. Zo’n verzekering dekt de kosten als je aansprakelijk gesteld wordt voor schade die je aangericht hebt. Dit gaat om letselschade, maar ook om schade aan de eigendommen van andere mensen.

Tik je bijvoorbeeld op school per ongeluk de laptop van een klasgenoot om? Mocht deze laptop defect zijn, kan je klasgenoot je hier aansprakelijk voor stellen. Dankzij je aansprakelijkheidsverzekering hoef je gelukkig niet zelf voor de kosten op te draaien.

Reisverzekering

Veel jongeren houden van reizen en het ontdekken van andere landen. Geldt dit ook voor jou? Dan kun je niet om een goede reisverzekering heen. Zo’n verzekering biedt de gewenste dekking en zorgt voor een aangename gemoedstoestand. Je weet immers dat het allemaal goed geregeld is, mocht er onverhoopt iets gebeuren tijdens je vakantie/reis.

Bij het kiezen van een reisverzekering heb je veel keuze. Ga je voor een doorlopende of kortlopende reisverzekering? Wil je ook nog een annuleringsverzekering afsluiten? En bij welke verzekeraar sluit je de reisverzekering af? Dit zijn stuk voor stuk belangrijke vragen waar je goed naar moet kijken.

Heb je nou niet echt een reisdrift? Dan is dit uiteraard geen onmisbare reisverzekering voor je. Grote kans dat je echter wel eens een weekendje weg gaat. Of één keer in het jaar op vakantie gaat. Zorg er dan alsnog voor dat je een goede, kortlopende reisverzekering afsluit.

Blijft het bij deze verzekeringen? Ja, in de basis wel. Op basis van de specifieke situatie kun je uiteraard altijd nog voor aanvullende verzekeringen kiezen. Als je op kamers woont, biedt een inboedelverzekering wellicht een handige uitkomst.

Leave a Response