Tips

Hoe stel je een zorgverzekering samen die bij je past? 

Hoe stel je een zorgverzekering samen die bij je past?
267views

Als je gezond wilt leven, is bewegen belangrijk. Door te sporten hou je je lijf én je geest jong. Toch is dit niet voldoende om een gezonde leefstijl te onderhouden. Je hebt namelijk ook een goede zorgverzekering nodig. Wanneer je namelijk niet de zorg kunt krijgen die je nodig hebt, kan dat een negatieve uitwerking hebben op je algehele welzijn. Vandaar dat we je laten zien hoe je een goede zorgverzekering samenstelt. Weet je namelijk waar je op moet letten als je een zorgverzekering afsluiten gaat, dan kun je een goede, passende verzekering samenstellen waarmee je precies de zorg kunt krijgen die je nodig hebt. 

Je zorgverzekering bestaat uit twee verschillende onderdelen

Een zorgverzekering bestaat uit twee onderdelen: de verplichte basisverzekering en daarnaast de aanvullende verzekeringen. Zoals je waarschijnlijk weet, is iedereen in Nederland verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Op die manier houden we namelijk voor iedereen de zorg betaalbaar en bovendien houden we op die manier het peil van de zorg hoog. Dat je verplicht bent een verzekering af te sluiten, betekent niet dat er niets valt te kiezen. Integendeel zelfs. Je kunt binnen het verplichte deel kiezen hoeveel niet-gecontracteerde zorg alsnog vergoed wordt. Neem je bijvoorbeeld een Univé ziektekostenverzekering dan heeft Univé contracten afgesloten met allerlei zorgaanbieders. Het kan gebeuren dat je zorg wilt afnemen bij partijen waar deze zorgverzekeraar geen afspraken mee gemaakt heeft. Door je zorgverzekering zo aan te passen dat een deel van of zelfs alle niet-gecontracteerde zorg vergoed wordt, kun je gewoon deze zorg afnemen. Weet je niet zeker of je verzekeraar een contract heeft afgesloten met jouw zorgverlener? Neem dan even contact op met je verzekeraar of informeer bij je zorgaanbieder. 

Breid je polis uit met handige aanvullende verzekeringen 

Heb je eenmaal je basisverzekering goed geregeld, dan is het tijd om te kijken of je ook aanvullende verzekeringen wilt toevoegen. Een vaak gekozen pakket, is die voor de tandarts. Wanneer je vaak problemen hebt bij de tandarts, is deze aanvulling een aanrader. Je verzekeraar vergoedt dan namelijk de kosten die je bij je tandarts moet maken. Daarmee zorg je dat je niet alleen altijd een gezond gebit hebt, maar ook dat je zelf niet krom hoeft te liggen, omdat je de facturen niet kunt betalen. Als sporter is de kans groot dat je ook regelmatig gebruikmaakt van fysiotherapie. Ook hier is een aanvullende verzekering voor te nemen. Met dit pakket kun je een aantal sessies vergoed krijgen. Dat scheelt weer geld. 

Hoe hou je de kosten van je polis het beste in de hand? 

Misschien vind je dat je basisverzekering, inclusief de aanvullende polissen, wel erg duur worden. In dat geval is het goed om te weten dat je je premie kunt verlagen door je eigen risico te verhogen. Doe dit echter alleen als je ook daadwerkelijk het geld hebt om dit eigen risico te kunnen betalen. Je kunt ook nog zorgtoeslag aanvragen. Dit is een tegemoetkoming van de Nederlandse overheid voor mensen die moeite hebben met het betalen van de premie voor hun zorgtoeslag. Het goede nieuws is dat je deze toeslag zelfs met terugwerkende kracht kunt aanvragen. Heb je dus de afgelopen jaren niet heel veel verdiend, dan kun je daar nog compensatie voor aanvragen. Dat is mooi meegenomen.

Leave a Response