DuurzaamheidFitnessFoodHotspotsTipsVegan

Eten, eten, eten als veganist

veganist
658views

Onderhand weten we allemaal dat een gezond voedingspatroon goed is voor je gezondheid, maar het eten van goede en verantwoorde voedingsproducten is nog lang niet zo makkelijk als je denkt. Want wees nou eens eerlijk, iedereen heeft toch dagelijks de verleiding naar lekkere en ongezonde dingen. Maar wil je gezond eten en wil je het ook zo lang mogelijk volhouden? Ga dan eens kijken naar de schijf van vijf, want in de schijf van vijf staan alle voedingswaren in die je mag en kan eten en zo kan je nog eens gevarieerd eten, want de naam schijf van vijf zegt het al, het heeft vijf soorten producttype vakken.

Wat kan je nog meer eten?

Gelukkig is het tegenwoordig niet zo moeilijk meer om gevarieerd te blijven eten, ook niet als je een vegan lifestyle hanteert, want zo heb je tegenwoordig tofu, tempeh en seitan. En zo komt er met de dag nog meer lekkere voedingen bij kijken.

Iedereen kent vast wel tofu, tofu wordt gemaakt van gestremde sojamelk en is vrij neutraal van smaak. Daarom moet je tofu voldoende marineren en kruiden voordat je het gaart. De eigenschappen van tofu bevat hoogwaardige eiwitten en is rijk aan ijzer, calcium en B-vitamines. Het product is ook nog eens caloriearm en cholesterolvrij. Naast de vaste of firm tofu bestaat er ook een zijden tofu. Die is te zacht om te marineren en in stukken te snijden en wordt door veganisten vooral gebruikt ter vervanging van melkproducten of ei in sauzen of gerechten.

Tempeh wordt gemaakt op basis van geweekte en gekookte sojabonen waaraan een schimmelcultuur wordt toegevoegd. Die schimmel werkt als een soort lijm die de sojabonen doet klitten en dat zorgt ervoor dat er een gistingsproces ontstaat. Daardoor krijgt de tempeh een zurige, nootachtige smaakt. Maar het wordt ook wel aangeraden om het eerst een marinade badje te geven voor je het bakt of frituurt. Evenals tofu bestaat tempeh ook in een gerookte vorm. De eigenschappen van Tempeh is dat het rijk is aan vitamine A, vitamines uit de B-groep en allerlei mineralen. Tempeh is net als tofu caloriearm en cholesterolvrij. Het bevat ook een hoogwaardige eiwitten maar iets minder dan de tofu en het is ook zeer vezelrijk.

En dan heb je nog seitan. Seitan is dan weer geen sojaproduct. Dit wordt gemaakt op basis van tarwe of spelt dat met water tot een deeg wordt verwerkt. Het zetmeel wordt weggespoeld tot enkel nog de eiwitten (gluten) overblijven. Daarna wordt het deeg gekookt in een krachtige, zoute bouillon waardoor het een bruine kleur en een stevige, vlezige textuur krijgt. Eigenschappen van seitan; seitan bestaat voor quasi 25% uit eiwitten maar die zijn niet zo hoogwaardig als die van de tofu en tempeh. Het is ook net als de rest cholesterolvrij.

Het gevarieerd blijven eten is dus niet zo moeilijk meer, niet voor iemand die een gezonde lifestyle hanteert of voor iemand die vegetarisch is of veganistisch. Tegenwoordig kan iedereen door middel van de schijf van vijf of iets anders gezond en gevarieerd blijven eten. Heel fijn natuurlijk, want iedereen wilt toch gezond door het leven.

Rotterdam

Maar iedereen wilt uiteraard ook wel eens buiten de deur eten, niet bij jou thuis of bij vrienden, maar bij een restaurant die het gewoon helemaal voor jou maakt. Als veganist wat dat eerst nog vrij lastig, maar nu niet meer, want je kan namelijk Rotterdam nu ook vegan Rotterdam noemen, want daar zijn vandaag de dag genoeg restaurantjes en cafeetjes waar je als veganist een lekker hapje kan eten.

 Er zullen een paar genoemd worden voor een leuke veganistische avond.

  • Spirit: Spirit zit bevestigt in de groene passage, maar is al sinds jaar en dag hét adres voor vegetariërs en voor veganisten. Alles wat je hier namelijk eet is honderd procent biologisch en vegetarisch en veganistisch. Het kleurrijke en uitgebreide buffet ligt vol met heerlijke gerechten. En je rekent hier af per gewicht.
  • Backyard: backyard is een ‘’all day plant based, vegan friendly’’ restaurant. Je kan hier namelijk van ‘s ochtends vroeg tot en met ‘s avonds laat terecht voor een plantaardige maaltijd. Van linzensoep tot bitterballen, van Oreo-taart tot nacho’s met gesmolten kaas, maar yes allemaal zonder dierlijke producten.
  • Burgertrut: dat je niet kan cheaten als veganist, is zeker niet waar. Want ja hoor een vegan kapsalon bestaat ook zeker. Bij Burgertrut kan je namelijk de Rotterdamse populaire gerecht helemaal plantaardig bestellen. Maar ook de burgers op het menu zijn heerlijk.

En zo zijn er uiteraard nog genoeg andere leuke restaurantjes en eettentjes in Rotterdam waar je heen kan om veganistisch te eten. Maar uiteraard beschikt niet alleen Rotterdam hierover, zo gaan de andere grote en kleine steden ook mee met de tijd en beschikken die vast en zeker ook over een leuk en lekker vegetarisch of veganistisch restaurant.

Leave a Response