BeautyDuurzaamheidFitnessFoodHotspotsTipsVegan

Waarom een vegan dieet?

vegan dieet?
1.4kviews

Een veganistisch of plant based dieet sluit alle dierlijke producten uit, dit houdt in, vlees, vis, zuivel en eieren. Als mensen het correct volgen, kan een veganistisch dieet zeer voedzaam zijn, het risico op chronische ziekten verminderen en helpen bij het afvallen.

Steeds meer mensen stappen over op veganistische diëten vanwege verschillende redenen. Zo kiest de een er voor vanwege gezondheidsoverwegingen, de ander vanwege het welzijn van dieren maar ook zeker niet het milieu vergeten. 

Veganistische diëten zijn vaak rijk aan voedingsstoffen en arm aan verzadigde vetten. Onderzoek suggereert dat het dieet de gezondheid van het hart kan verbeteren, kan beschermen tegen kanker en het risico op diabetes type 2 kan verlagen. Buiten deze redenen zijn er ook heel veel andere redenen waarom een vegan dieet gezonder is, maar ook waar je voor moet oppassen.

Wat is een vegan dieet?

Een veganistisch dieet houdt in dat je alleen voedingsmiddelen eet die uit planten bestaan. Degenen die dit dieet volgen, vermijden dus alle dierlijke producten waaronder vlees, vis, zuivel en eieren. Voor sommigen is vegan zijn een dieetkeuze, terwijl het voor anderen een levensstijl keuze is.

Mensen die ervoor kiezen om een veganistische levensstijl te leiden, kunnen ook kleding, zeep en andere producten vermijden die delen van dieren gebruiken of bevatten, zoals leer en dieren bont. Wanneer je ervoor kiest om ook deze producten uit je leven te schappen, gebruik je een vegan dieet voor meer dan alleen je gezondheid, hierbij denk je ook aan de welzijn van de dieren en het milieu.

Wat mag je eten in een vegan dieet?

Veganistische diëten bevatten meestal veel fruit, groenten, bonen, noten en zaden. Het eten van een verscheidenheid aan deze voedingsmiddelen levert een breed scala aan belangrijke vitamines, mineralen, gezonde vetten en eiwitten op. Mensen die dit dieet volgen, moeten er echter voor zorgen dat ze de belangrijkste voedingsstoffen binnenkrijgen die mensen gewoonlijk in dierlijke producten consumeren. Deze voedingsstoffen bevatten ijzer, eiwitten, calcium, vitamine B12 en vitamine D.

Mensen die alleen plant based voedsel eten, moeten zich echter meer bewust zijn van het verkrijgen van bepaalde voedingsstoffen, waaronder ijzer, calcium, omega 3 6 9 en vitamine B12, die meestal afkomstig zijn van een omnivoor dieet.

In dit artikel nemen we het veganistische dieet onder de loep, inclusief de gezondheidsvoordelen en risico’s, evenals belangrijke dingen om te overwegen voordat je het uitprobeert. We bieden ook receptideeën en tips voor het volgen van een veganistisch dieet.

Gezondheidsvoordelen

In het begin is er vermeld dat het volgen van een vegan dieet veel verschillende gezondheidsvoordelen kan opleveren. Zo kunnen veganistische diëten de gezondheid van het hart op verschillende manieren verbeteren. Dit komt dierlijke producten de belangrijkste voedingsbronnen zijn van verzadigde vetten. Ook al zijn deze voedingsbronnen gezond, het verhoogt ook je cholesterolgehalte. Dit komt omdat je er al snel te veel van deze voedingsbronnen binnen hebt. Een hoog cholesterolgehalte verhoogt het risico op hartaandoeningen en beroertes.

Mensen met een veganistisch dieet hebben over het algemeen een lagere body mass index dan mensen die andere diëten volgen.

Veel dierlijk voedsel bevat namelijk veel vet en calorieën, dus door deze te vervangen door plantaardig voedsel met een laag caloriegehalte, kunnen mensen hun gewicht onder controle houden, zonder perse minder te hoeven eten.

Het is echter belangrijk op te merken dat het eten van veel verwerkt of vetrijk plantaardig voedsel kan leiden tot ongezonde gewichtstoename. Kijk dus goed naar wat je eet.

Voedselsupplementen

Een veganistisch dieet verwijdert sommige bronnen van voedingsstoffen uit het dieet, hierdoor moeten mensen hun maaltijden zorgvuldig plannen om voedingstekorten te voorkomen. Het is verstandig om met een arts of diëtist te praten voordat je een veganistisch dieet volgt. Hierin kan de arts aangeven of het een verstandige keuze is of niet.

Belangrijke vitamines:

  • Vitamine B12: Vitamine B12 is voornamelijk aanwezig in dierlijke producten. Het beschermt de zenuwen en rode bloedcellen. Plantaardige bronnen die deze vitamine hebben zijn verrijkte granen en plantaardige melk, voedingsgist en gist pasta. Je kan ook een voedingssupplement nemen.
  • IJzer: IJzer is belangrijk voor de gezondheid van het bloed. Bonen en donkere bladgroenten zijn goede bronnen.
  • Calcium: Calcium is cruciaal voor de gezondheid van de botten. Het eten van tofu, tahini en bladgroenten helpt het calciumgehalte op peil te houden.
  • Vitamine D: Vitamine D beschermt tegen kanker en sommige chronische gezondheidsproblemen, en het helpt de botten en tanden te versterken. Door regelmatig in de zon te zitten kan je jouw vitamine D verhogen.
  • Matcha thee: Matcha thee heeft de bovenstaande vitaminen. Door deze thee te drinken, houdt je jouw vitamine pijl op het juiste niveau.

Leave a Response