BeautyDuurzaamheidFitnessFoodHotspotsTipsVegan

Wat mag je wel of niet als veganist?

veganist
893views

Het is misschien wel de meest gestelde vraag als mensen besluiten om veganistisch te worden. Welk broodbeleg wordt er dan gebruikt? Gelukkig hoeft vegan broodbeleg helemaal niet zo moeilijk te zijn dan wat je denkt. Er zijn in de supermarkt zat goede alternatieven die je kan kopen als vervanger.

Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar groente en fruit is echt heerlijk op je brood. En je kunt er vele kanten mee op ook. Zo kun je alleen tomaatjes op je brood doen, maar je zou dit dus ook kunnen combineren met basilucum of komkommer of allerlei andere producten. De variatie is heel erg groot, check hieronder een paar voorbeelden:

 • komkommer, tomaat, radijs, kiemgroenten, paprika, sla en rucola
 • gebakken champignons, gebakken in knoflook, of een vegan toast met gekruide champignons
 • plakjes avocado (tegenwoordig heel erg populair)
 • gegrilde groenten, courgette, aubergine en paprika. Dit zou je vers kunnen maken, maar je zou dit ook kunnen vinden in het vriesvak van de supermarkt.
 • aardbeien, appel, banaan zijn ook heel erg lekker op je brood

Zo zijn er dus genoeg mogelijkheden om op je brood te doen als je veganist bent, maar zo zijn er ook genoeg heerlijke combinaties voor op je brood, denk maar eens aan:

 • tomaat met basilicum en vegan mozzarella
 • tomaat en komkommer
 • hummus met gegrilde groente
 • tapenade met rucola en tomaat
 • pindakaas met plakjes banaan (je zou dus ook nog lekkerder kunnen maken door er een beetje sambal bij te doen)

Dit zijn nu enkele voorbeelden, maar zo zijn er uiteraard nog veel meer lekkere voorbeelden die je op je brood kan doen. Maar het is natuurlijk ook leuk om zelf een beetje te experimenteren wat je lekker vindt door er leuke combinaties van te maken. Gewoon doen dus!

Waar moet ik nog meer opletten?

Als je weet wat je bijvoorbeeld wel of niet allemaal op je brood kan eten en waar je wel of niet allemaal op moet letten als je een vegan lifestyle hanteert zijn er ook nog zat andere punten waar je op moet letten.

Als je te maken hebt met een veganistische lifestyle, dan weet je dat je veel voedingsstoffen niet binnen krijgt, omdat dat gecombineerd wordt met dierlijke producten, maar je moet er uiteraard wel voor zorgen dat je die voedingsstoffen op een andere manier naar binnen krijgt. Zeker als je bijvoorbeeld ook nog een actieve sporter bent, als je actief sport, moet je er ook voor zorgen dat je voldoende eiwitten in je lichaam hebt, want dat zorgt net voor dat kleine beetje kracht die je nodig hebt tijdens het sporten. Maar veel mensen, vooral vrouwen eten niet na het sporten of ook niet voor het sporten, maar dat is natuurlijk niet gezond en ook niet goed voor je lichaam. Maar daar is nu wat voor bedacht, namelijk Fitshe.

Voor en zijn nadelen

Naast het feit dat je als veganist positief bezig bent door vlees en vis te vermijden, heb je veganisme nadelen. Want je moet namelijk ook letten op je gezondheid.

De vier grootste nadelen voor een veganist is:

 1. Een veganistisch dieet zorgt voor vele tekorten, denk dan aan proteïne, omega 3, vitamine B12, vitamine A, cholesterol en verzadigde vetten. Zeker proteïnetekort is schadelijk voor de gezondheid, want dat is namelijk essentieel voor een goed werkend immuunsysteem. De tekorten van de andere mineralen hebben ook een tal van negatieve gevolgen voor het menselijk lichaam. Je immuniteit kan er van dalen, je prestatie kunnen verminderen of je voelt je meer vermoeid.
 2. Het skinny Dat fenomeen. Er is uit studies gebleken dat een veganistisch dieet dopamine en testosteron doet dalen. Een laag testosterongehalte maakt dat je weinig spiermassa kan aanmaken of behouden.
 3. Veganisme doet je sneller oud worden. Als je niet genoeg proteïne eet, gaat je lichaam ergens anders aminozuren zoeken. Deze zuren komen van je spieren, huid en bindweefsel. Wanneer iemand blootgesteld wordt aan toxines heeft het menselijk lichaam aminozuren nodig om de ontgiftingsfase in de lever te kunnen assisteren. Om dit te kunnen uitvoeren zijn aminozuren nodig. Je breekt je lichaam dus letterlijk af om te kunnen overleven. Daarom kunnen mensen die langdurig een veganistisch dieet aanhouden sneller oud worden.
 4. Dikke billen, smalle taille. Opslag van vet op de billen kan voornamelijk omdat de oestrogeenreceptoren bezet zijn met vervuiling. Normaal gezien zou deze vervuiling voldoende gefilterd moeten worden in de lever. Maar omdat veganisten meestal onvoldoende proteïne binnenkrijgen, verloopt dit proces anders en dan krijg je helaas dikkere billen.

Leave a Response