BeautyDuurzaamheidFitnessFoodHotspotsTips

Calcium en een veganistisch voedingspatroon

veganistisch voedingspatroon
2.4kviews

Vaak wordt er door mensen gedacht dat je zuivel moet consumeren om voldoende calcium binnen te kunnen krijgen. Maar calcium is een essentieel onderdeel van veel planten en dieren. Calcium is een zacht, zilverachtig, wit metaal, dat komt omdat calcium gemakkelijk verbindingen vormt onder invloed van zuurstof en water, en daar komt het element calcium in de natuur niet voor in pure vorm. Calcium is het meest voorkomende mineraal in het menselijk lichaam en is ook van groot belang voor de gezondheid van de mens.

Wat er net dus uiteindelijk gezegd werd is dat calcium een essentieel onderdeel is van veel planten en dieren, maar dan is al snel de vraag hoe krijgt een vegetarisch of veganistisch persoon dan voldoende calcium binnen.

Calciuminname bij een vegetarisch of veganistisch persoon

Als een vegetarisch of veganistisch persoon een voedingspatroon heeft zonder dierlijke producten en eet aan een rijk van groenten, vruchten, noten, zaden en volkoren graanproducten, dan bevat het voldoende calcium en sluit de gezondheidsrisico’s die gepaard gaan met het consumeren van zuivel uit. Daarbij komt dat de beschikbaarheid van calcium uit plantaardige voedsel vaak hoger is dan de beschikbaarheid van calcium uit zuivelproducten.

Voor een optimale calcium opname is het echter wel van belang om er voor te zorgen dat het lichaam voldoende vitamine D binnenkrijgt. Aangeraden wordt om een vitamine D-supplement in te nemen, en om niet uit te gaan van met vitamine D verrijkte voedingsmiddelen. Zo krijg je als persoon gegarandeerd voldoende vitamine D binnen. Ben je er niet helemaal zeker van of je voldoende calcium of vitamine D binnenkrijgt. Dan zou je door middel van een bloedtest kunnen achterhalen of er een gezonde hoeveelheid aan vitamine D of calcium in het lichaam aanwezig is. Zo’n bloedtest geeft ook gelijk inzicht in de eventueel suppletie dosis die nodig is. Als blijkt dat je te weinig calcium of vitamine D in je lichaam hebt, zou je er nog voor kunnen kiezen om vegan calcium in te nemen. Dat zijn bepaalde supplementen die er voor zorgt dat je calcium omhoog gaat.

Vegan broodbeleg

Het is misschien wel de meest gestelde vraag als mensen besluiten om veganistisch te worden. Welk broodbeleg wordt er dan gebruikt? Gelukkig hoeft vegan broodbeleg helemaal niet zo moeilijk te zijn dan wat je denkt. Er zijn in de supermarkt zat goede alternatieven die je kan kopen als vervanger.

Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar groente en fruit is echt heerlijk op je brood. En je kunt er vele kanten mee op ook. Zo kun je alleen tomaatjes op je brood doen, maar je zou dit dus ook kunnen combineren met basilucum of komkommer of allerlei andere producten. De variatie is heel erg groot, check hieronder een paar voorbeelden:

  • komkommer, tomaat, radijs, kiemgroenten, paprika, sla en rucola
  • gebakken champignons, gebakken in knoflook, of een vegan toast met gekruide champignons
  • plakjes avocado (tegenwoordig heel erg populair)
  • gegrilde groenten, courgette, aubergine en paprika. Dit zou je vers kunnen maken, maar je zou dit ook kunnen vinden in het vriesvak van de supermarkt.
  • aardbeien, appel, banaan zijn ook heel erg lekker op je brood

Zo zijn er dus genoeg mogelijkheden om op je brood te doen als je veganist bent, maar zo zijn er ook genoeg heerlijke combinaties voor op je brood, denk maar eens aan:

  • tomaat met basilicum en vegan mozzarella
  • tomaat en komkommer
  • hummus met gegrilde groente
  • tapenade met rucola en tomaat
  • pindakaas met plakjes banaan (je zou dus ook nog lekkerder kunnen maken door er een beetje sambal bij te doen)

Dit zijn nu enkele voorbeelden, maar zo zijn er uiteraard nog veel meer lekkere voorbeelden die je op je brood kan doen. Maar het is natuurlijk ook leuk om zelf een beetje te experimenteren wat je lekker vindt door er leuke combinaties van te maken. Gewoon doen dus!

Buiten de deur eten

Als je een vegetarisch eetpatroon hebt, is het niet zo lastig om een restaurant in te stappen, want elk restaurant biedt namelijk wel iets vegetarisch aan op het menu, maar voor iemand die een veganistisch voedingsprobleem aanhoudt, kon het wel wat lastig zijn, want dat bieden restaurant namelijk niet zo snel aan. Dan moet je daarvoor naar een speciaal restaurant. Maar tegenwoordig zou je Rotterdam, vegan Rotterdam kunnen noemen. Voor een veganist is dit de place to be betreft vegan restaurants. Er zijn er tegenwoordig zoveel, dat je dus nu veel makkelijker en sneller buiten de deur kan eten. Dus ben je veganist en wil je lekker buiten de deur eten en ben je toevallig ook nog eens een dagje in Rotterdam, probeer dan zeker een van de vele restaurantjes.

Leave a Response