Koffie en sporten? Wel of geen goede match?

De meeste mensen drinken gerust meerdere kopjes koffie per dag. Soms gaan ze zelfs de deur niet uit zonder dat ze hun eerste bakje hebben kunnen drinken. Koffie is universeel en in Nederland absoluut favoriet. Zo ook voor en na het sporten. Maar is dat eigenlijk wel een goed idee? Het klinkt heel logisch om voor het trainen een kopje koffie te drinken. Met koffie geef je jezelf immers een extra dosis energie. Die kan je hard gebruiken tijdens de training. Maar wat betekent dit voor je lichaam? Zijn koffie en sporten nu wel of niet een goede match samen? Wij gingen op onderzoek uit.

Positieve gevolgen voor de sportprestaties

Deze vraag kunnen we kort en bondig beantwoorden. Want ja, koffie heeft inderdaad een zeer positieve invloed op de sportprestaties. Wanneer je dagelijkse kop koffie op de juiste manier wordt gebruikt, kan dit dan ook veel voordelen bieden. Wil jij de deur dus niet uit zonder een kop koffie en begin je daarna direct met sporten? Dan is dit geen enkel probleem.

We weten allemaal dat koffie een cafeïne boost oplevert. Dit maakt dat je meer energie hebt en zelfs meer uithoudingsvermogen zult hebben tijdens de training. Daardoor ben je in staat om langer te trainen en boek je dus ook veel sneller resultaat.

Uit onderzoek is tevens gebleken dat koffie zeer effectief werkt ná een training. Dus ook na het sporten is het een goed idee om even te gaan zitten en te genieten van een lekkere kop dampende koffie. Door het koffiedrinken geniet je namelijk van meer glycogeen in de spieren. Dit is nodig voor het herstellen van de spieren. Door het drinken van koffie kan je spierpijn dus voorkomen of verminderen en de spieropbouw stimuleren.

Let er wel op dat je je koffiemachine regelmatig reinigt als je echt dagelijks meerdere koppen koffie drinkt. Met koffiemachine reinigingstabletten is deze klus zo gepiept en blijft het mogelijk om echte lekkere koffie te zetten.

Hier moet je op letten bij het drinken van koffie voor of na het sporten

Hoewel koffiedrinken en sporten dus wel degelijk samen kunnen gaan, moet er ook met enkele dingen rekening worden gehouden. Er kunnen namelijk mogelijke nadelen optreden wanneer dit niet op de juiste manier wordt gedaan.

Ten eerste is het uiteraard belangrijk dat je niet overmatig koffie gaat drinken. Hoewel koffie ook veel goede voedingsstoffen, antioxidanten en vitamines bevat, is een overdaad aan cafeïne nooit een goed idee. Meer dan drie kopjes per dag kunnen de prestaties zelfs negatief beïnvloeden en je stofwisseling verslechteren. Hierdoor sla je bijvoorbeeld meer vet op. Daarnaast kan een te hoge inname er ook toe leiden dat het lichaam uitgedroogd raakt. Al helemaal wanneer hierbij ook nog eens enorm veel gesport wordt.

Daarom is het belangrijk dat de koffie met mate wordt gedronken. Als je hier niet teveel van drinkt en ook let op de inname van water tijdens het sporten, zal dit de sportprestaties wel degelijk gunstig kunnen beïnvloeden.