BeautyDuurzaamheidFitnessFoodHotspotsTipsVegan

Leven met een vegan lifestyle

vegan-lifestyle
622views

Als je door het leven wilt met een vegan lifestyle, moet je niet alleen maar lekker op wat voor eten of je drinken je wel mag, maar je moet ook op andere dingen letten. Naast het vegan food, bevatten heel veel non-food items ook dierlijke producten. Daarom letten vegans ook op de kleding die ze dragen, maar ook de cosmetica die ze gebruiken. Gelukkig zijn er tegenwoordig zat alternatieven voor een 100% vegan lifestyle.

Kleding

Bij het kiezen van kleding gaat het vooral om het mijden van leer, zijde, wol, dons en bont. Dat zijn eigenlijk al heel veel materialen die je terugvindt in kleren. Leer zou je kunnen vervangen door onder andere polyurethaan, rubber, kurk of gewaxt katoen. Wol zou je kunnen vervangen door bijvoorbeeld acryl, nylon, polyester of katoen. En zijde zou vervangen kunnen worden door stoffen zoals viscose, Tencel of cupro. Zo zijn er heel veel jeansbroeken die nog leren labels hebben, maar er zijn tegenwoordig ook genoeg merken die dat niet hebben.

Cosmetica en verzorgingsproducten

Heel veel cosmetische producten bevatten vaak dierlijke ingrediënten, maar ook ingrediënten die getest worden op dieren. Veel voorkomende dierlijke ingrediënten zijn bijvoorbeeld bijenwas en lanoline. Als je als vrouw zijnde rode lippenstift gebruikt, gaat dat namelijk ook niet werken, want daar wordt karmijnzuur (rode luizen) voor gebruikt en iedereen gebruikt uiteraard tandpasta en daar kan soms glycerol (dierlijke vetten) in voorkomen.

Het is bij het kopen van cosmetica wel lastig, want heel veel bedrijven die cosmetica verkopen met het label ‘’niet getest op dieren’’, terwijl bijvoorbeeld de afzonderlijke ingrediënten nog steeds niet op dieren zijn getest. Deze producten kan je dan zeker niet vegan noemen en kunnen dus ook niet gebruikt worden. Producten die niet getest zijn op dieren kunnen nog wel steeds ingrediënten zoals bijenwas bevatten. Dus je moet vooral kijken of een product beschikt over een vegan label, want die kan je dan hoe dan ook gebruiken.

Schoonmaakmiddelen

Maar naast dat het lastig is om te kiezen voor bepaalde kleren en het kiezen van cosmetica producten, moet je als veganist ook letten op welke schoonmaakmiddelen je wel of niet kan gebruiken. De ingrediënten die namelijk in schoonmaakproducten zitten, worden ook in de EU nog steeds op dieren getest. Net zoals bij de cosmetische producten dus. Een schoonmaakmiddel dat absoluut 100% dierproefvrij is, is bijna niet te vinden. Sommige merken kunnen zich wel engageren om een ‘’cut off date’’ te kiezen, ze gebruiken dan geen ingrediënten meer die na die datum op dieren zijn getest. Zo kunnen sommige schoonmaakproducten toch gebruiken maken van het certificaat genaamd Cruelty Free.

Ontspanning

Ontspanning is iets waar je minder op hoeft te letten dan bij kleding, cosmetische producten op schoonmaakmiddelen, maar toch zijn er wel een paar voorbeelden waar je als veganist dan niet heen gaat of kan. Denk bijvoorbeeld aan circussen, want in circussen worden dieren zoals honden en paarden opgevoerd om voor de mens vermaak kunstjes op te voeren. Dat is dus al reden genoeg om circussen met dieren links te laten liggen.

Maar als je kijkt naar het mom van educatie en instandhouding, is een bezoekje aan dolfinarium ook een absolute no go. De dieren leven daar namelijk in gevangenschap in een minuscule imitatie van hun natuurlijke habitat. Iets waar je dus ook niet graag heen wilt.

Minimalisme

Minimalisme zie je ook steeds vaker terugkomen, niet alleen onder vegetariërs of veganisten, maar gewoon in de totaliteit. Als je denkt aan minimalisme leven, dan denk je aan leven met zo min mogelijk spullen, maar naast spullen zou dat ook in de keuken kunnen. Zo probeer je in de keuken met zo min mogelijk ingrediënten en spullen een lekkere maaltijd te maken. En als je al iets overhoudt aan eten, dan gooi je dat natuurlijk niet weg, maar dan bewaar je dat bijvoorbeeld in de koelkast of je vriest het in voor de volgende keer.

Zo is er dus niet één manier om te minimaliseren, maar zo zijn er een heleboel manier om dat te doen. Je zou je dus kunnen focussen op het wegdoen van spullen, maar zal je ziet en gelezen hebt zijn er dus nog veel meer opties. Het aanpassen van je eetgewoonte, maar je zou ook denken aan het minder vol plannen van je dagen of het houden van een digitale detox. Zo zijn er dus een heleboel opties voor een minimalistisch leven.

Leave a Response