BeautyDuurzaamheidFitnessFoodHotspotsTipsVegan

Soorten vegan diëten

vegan diëten
2.7kviews

Veganistische diëten zijn in populariteit toegenomen, vooral de laatste jaren. Mensen beschouwen deze manier van eten, waarbij de nadruk ligt op plantaardig voedsel boven dierlijke producten, vaak als onderdeel van de op planten gebaseerde beweging. Er zijn veel redenen waarom meer mensen voor een vegetarisch dieet kiezen en er zijn verschillende variaties om deze manier van eten aan te pakken. Dit artikel bespreekt 4 variaties van het vegetarische dieet, inclusief welke voedingsmiddelen in elk moeten worden opgenomen en vermeden. Het onderzoekt ook enkele veelvoorkomende redenen waarom mensen voor een vegetarisch dieet kiezen.

Waarom een vegan dieet volgen?

Er zijn drie belangrijke redenen waarom er voor een vegan, plant based of gelijkenis van dieet gekozen wordt. Deze redenen hebben voornamelijk betrekking tot persoonlijke redenen waarbij het milieu, gezondheid en het welzijn van dieren ook meegeteld worden.

Zo kan een vegan dieet gewichtsverlies ondersteunen en het risico op obesitas en chronische ziekten zoals diabetes type 2, hartaandoeningen en kanker helpen verlagen.

Vanuit het milieuoogpunt kiezen veel mensen ervoor om de geïndustrialiseerde veehouderij niet te steunen vanwege de negatieve effecten op bodem, water en lucht. Zo zijn mensen er sterk van overtuigd dat we de wereld groener kunnen maken door minder dierlijke producten te consumeren. Sommige mensen kiezen voor een vegetarisch dieet als een manier om het dierenwelzijn te ondersteunen en in overeenstemming te brengen met hun persoonlijke ethiek.

Sommige mensen vinden misschien dat een vegetarisch dieet budget vriendelijker is voor hun huishouden, of ze geven gewoon de voorkeur aan de smaak van plantaardig voedsel boven bepaalde dierlijke producten.

De vele variaties van een vegetarisch dieet stellen je in staat om een ​​manier van eten te kiezen die het beste aansluit bij je ethiek en doelen.

Hoe kies je een vegetarisch dieet?

Bij het kiezen van welke variant van een vegetarisch dieet voor jouw geschikt is, is het belangrijk om rekening te houden met factoren als duurzaamheid, kosten en voedingskwaliteit. Bovendien is het een belangrijke factor om te bepalen hoe duurzaam het voor jou zal zijn. Als een manier van eten niet realistisch is voor je levensstijl en niet aansluit bij wat belangrijk voor je is, zal het veel moeilijker zijn om vol te houden.Het leuke van alle soorten vegetarische diëten is dat je kunt experimenteren met verschillende variaties en dienovereenkomstig kunt aanpassen totdat je een goede pasvorm voor je vindt.

Fruitarian diet

Een fruitarian dieet is een onderdeel van het veganistische dieet en het werkt precies zoals de naam omschrijft: je eet voornamelijk fruit. Op een fruitarian dieet vormt rauw fruit 50% tot 75% van het geconsumeerde voedsel. Dit is een van de meest beperkende eetpatronen die er zijn, en het risico op ondervoeding is hoog, ondanks de voedingskwaliteit van de meeste vruchten. De grondgedachte voor het adopteren van een fruitarisch dieet verschilt tussen volgelingen, maar de primaire drijfveren zijn naar men aanneemt gezondheids- en/of religieuze, morele of ethische redenen. Maar het fruitarische dieet beperkt andere gezonde voedingsgroepen, wat kan leiden tot tekorten aan voedingsstoffen. Het wordt niet aanbevolen door gezondheids- en voedingsdeskundigen.

Lacto-vegetarisch

Sommige mensen beschouwen een lacto-vegetarisch dieet als het meest traditionele vegetarische dieet. In deze variatie zou je geen vlees, eieren of vis eten, maar zou je nog steeds zuivelproducten in je dieet opnemen. Het voorvoegsel “lacto” verwijst naar koe melk of zuivelproducten en komt van het Latijnse woord lac, wat melk betekent. Alleen zoogdieren, zoals koeien en mensen, kunnen melk produceren. In een lacto-vegetarisch dieet kan je dus melk, kaas, boter, yoghurt, zure room, ijs en andere zuivelproducten in jouw dieet opnemen, terwijl je alle dierlijke vleessoorten, zoals rundvlees, vis, kip, en varkensvlees niet eet. Bij dit dieet eet je ook nog natuurlijk groente, fruit, granen, kurkuma thee, noten en vetten.

Ovo-vegetarisch

Het voorvoegsel “ovo” verwijst naar eieren en komt van het Latijnse woord ovum, wat ei betekent. Hierbij eet je dus geen dierlijke vleessoorten en zit er ook geen dierlijke lactose producten in je dieet. Echter kan je wel eieren tot je toenemen samen met plantaardige producten. Sommige mensen hebben religieuze of culturele redenen om voor deze variant te kiezen. Mensen die het hindoeïsme en het boeddhisme volgen, kunnen bijvoorbeeld een lacto-ovo-vegetarisch dieet volgen.

Pescatarian dieet

Een pescatarian dieet is een plantaardig dieet dat vis bevat.  Terwijl iemand met een pescotarisch dieet voedsel op basis van vis eet, zoals tonijn, zalm of sushi, zullen ze meestal ander vlees vermijden, zoals rundvlees, kip of varkensvlees. Bij dit dieet kan je zelf kiezen of je zuivelproducten en eieren in je dieet wilt toevoegen.

Het voordeel van dit dieet zijn de gezonde omega 3 6 9 -vetzuren uit vis en zeevruchten.

Leave a Response