FoodTips

Financieel gezonder leven: 3 tips

Financieel gezonder leven: 3 tips
5.7kviews

Hele dagen zijn we in de weer om zo gezond mogelijk te leven. We eten verantwoord, voldoende en proberen stress zoveel mogelijk te vermijden. Een goed begin. Maar wat als stress bijna niet te voorkomen is? Bijvoorbeeld omdat je merkt dat het met de financiën niet lekker gesteld is? Verantwoord omgaan met geld is niet iets waar je mee geboren wordt. We hebben dit allemaal een keer moeten leren. Soms ook door eerst heel hard onderuit te gaan. Merk jij dat je op dit moment het dieptepunt hebt bereikt? Maar weet je niet wat je kunt doen om ook financieel gezonder te gaan leven? Dan is dit artikel precies wat je nodig hebt. Met behulp van de volgende drie tips hopen we je graag op weg te helpen.

1.      Meer inzicht in schulden

Heb je door de jaren heen wat schulden opgebouwd? Daar hoef je je zeker niet voor te schamen. Je bent niet alleen. Wel is het belangrijk om meer inzicht in de schulden te krijgen. Om te voorkomen dat je straks niet meer weet waar je zuurverdiende geld heen gaat of hoeveel en hoe lang je nog moet aflossen. Daarom is het goed om eerst alles wat er in- en uit gaat op een rijtje te zetten. Wat betaal je op dit moment maandelijks aan rente en aflossing? Bekijk ook direct de looptijd en de rentetarieven waar je tegen leent.

Soms kan je op dit vlak al besparen door de juiste keuzes te maken. Wist je dat een lening oversluiten in veel gevallen financieel erg aantrekkelijk kan zijn? Bij het oversluiten van een lening los je alle lopende leningen af met één grotere lening. Je leent dus eigenlijk om andere leningen vroegtijdig af te lossen. Dit klinkt heel tegenstrijdig. Toch kan het veel voordelen hebben. Allereerst op financieel vlak. De rentetarieven van nu zijn namelijk veelal gunstiger dan enkele jaren geleden. Door nu deze overstap te wagen, ben je onder de streep dus minder geld kwijt aan de totale lening. Daarnaast biedt het ook meer overzicht. Geen losse leningen en diverse betalingen meer. Gewoon één kredietverstrekker.

2.      Vraag hulp

Omgaan met geld moet je leren. Het is dan ook niet voor niets dat er heel wat budgetcoaches in Nederland actief zijn. Dit zijn deskundigen die alles weten over financieel gezonder leven. Met behulp van hun eigen tips & tricks helpen ze je om betere keuzes te maken. Het kan geen kwaad om een professional in te schakelen. Zeker niet als je merkt dat je dit heel lastig blijft vinden. Misschien geven ze je net de handvaten die je nodig hebt om het zelf te blijven doen.

3.      Een buffer opbouwen

Het is geen fijne gedachte dat elke maand al het geld verdwijnt. Dit betekent namelijk ook dat er niets overblijft voor incidentele en onverwachte uitgaven. Wat doe je bijvoorbeeld wanneer de wasmachine of de stofzuiger kapot gaat? Leen je dan direct weer geld? Of heb je ergens nog een potje waardoor je het zelf kan betalen? Het is heel belangrijk om een buffer op te bouwen.

Krijg inzicht in je inkomsten en uitgaven en bekijk goed op welke punten je zou kunnen besparen. Het geld wat overblijft kan op een spaarrekening worden gezet. Zo bouw je langzaam een extra buffer op voor wanneer dat nodig is. 

Leave a Response