Een vegan lifestyle
Als veganist neem je helemaal geen dierlijke producten. Je mag dan dus geen vlees, vis, zuivel, eieren en E-nummers van dierlijke oorsprong eten. Maar wil je wel veganistisch eten? Dan moet je dus vooral letten op of je voldoende eiwit, ijzer, vitamine B1, vitamine B2, vitamine B12 en calcium binnenkrijgt. Dit zijn weer voedingsstoffen die je vindt in dierlijke producten. Dit zijn meestal voedingsstoffen die te vinden zijn in dierlijke producten, dus je moet ergens anders op zoek gaan naar producten waar die voedingsstoffen dus wel in zitten.
Maar als je dus wilt starten met het eten van vegan food, wordt er wel eerst aangeraden om naar een diëtist te gaan. Het is niet noodzakelijk, maar voor bepaalde doelgroepen wel, zoals kinderen, vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven of ouderen mensen. Dit zijn doelgroepen die meer kans hebben op een tekort aan bepaalde voedingsstoffen. Een diëtist kijkt dan hoe haalbaar veganistisch eten voor jou is en hoe je dus al je voedingsstoffen dus wel binnen gaat krijgen.
Vegan buiten de deur eten
Plantaardig eten, oftewel vegan, is al lang niet meer alleen voor de zogenoemde ‘’geitenwollensokken’’ types. Nee dat is verleden tijd, want veel millennials leven bewust en kiezen daarom ook voor een dieet zonder dierlijke toevoegingen. Wat uiteindelijk dus beter is voor het planeet, maar ook voor je lichaam, mits je wel oplet op de belangrijke voedingsstoffen die je dan niet binnenkrijgt als veganist. Door de populariteit voor vegan food barst Rotterdam ondertussen van de vegan restaurants. Of zullen we het nu vegan Rotterdam noemen, want eerst was het namelijk nog vrij lastig om als veganist buiten de deur te eten, maar gelukkig kan je nu bij deze restaurants terecht in Rotterdam. Er zullen een paar genoemd worden voor een leuke veganistische avond.
- Spirit: Spirit zit bevestigt in de groene passage, maar is al sinds jaar en dag hét adres voor vegetariërs en voor veganisten. Alles wat je hier namelijk eet is honderd procent biologisch en vegetarisch en veganistisch. Het kleurrijke en uitgebreide buffet ligt vol met heerlijke gerechten. En je rekent hier af per gewicht.
- Backyard: backyard is een ‘’all day plant based, vegan friendly’’ restaurant. Je kan hier namelijk van ‘s ochtends vroeg tot en met ‘s avonds laat terecht voor een plantaardige maaltijd. Van linzensoep tot bitterballen, van Oreo-taart tot nacho’s met gesmolten kaas, maar yes allemaal zonder dierlijke producten.
- Burgertrut: dat je niet kan cheaten als veganist, is zeker niet waar. Want ja hoor een vegan kapsalon bestaat ook zeker. Bij Burgertrut kan je namelijk de Rotterdamse populaire gerecht helemaal plantaardig bestellen. Maar ook de burgers op het menu zijn heerlijk.
En zo zijn er uiteraard nog genoeg andere leuke restaurantjes en eettentjes in Rotterdam waar je heen kan om veganistisch te eten. Maar uiteraard beschikt niet alleen Rotterdam hierover, zo gaan de andere grote en kleine steden ook mee met de tijd en beschikken die vast en zeker ook over een leuk en lekker vegetarisch of veganistisch restaurant.
Veganistisch eten is duur
Helaas zit er wel vaak een prijskaartje om veganistisch of vegetarisch te eten, althans je kan het proberen ook zo minimalistisch te houden qua eten, maar soms op z’n tijd is een vleesvervanger zeker geen kwade zaak, omdat daar dan toch ook weer voedingsstoffen inzitten die belangrijk zijn voor jouw lichaam en om uiteindelijk gezond te kunnen blijven eten. Ondanks dat een vleesvervanger vaak voor twee stuks al richting de vier euro gaat.
Maar denk dan eens aan minimalisme te eten, zeker omdat het zo duur is. Desnoods koop je lekker allerlei soorten groenten en maak je eigen poké bowl bewijzen van spreken ervan. Want het is natuurlijk zonde om allerlei eten weg te gooien. Wil je toch gebruik maken van bepaalde vleesvervangers, denk er dan eens over na om er een groter portie van te maken en om er dan twee of drie keer van te eten. Het enigste wat je dan hoeft te doen is het een paar dagen te bewaren in de koelkast, maar je zou het ook nog eens kunnen invriezen voor bijvoorbeeld die week erna.
En hier nog vijf tips om zo goed als minimalistisch te eten:
- Maak het absoluut niet ingewikkelder dan het hoeft te zijn
- Kies vooral voor plantaardig onbewerkt voedsel
- Maak een lijstje van je favoriete gerechten
- De natuur heeft het al voor je verpakt
- En overweeg eens intermittent fasting
Wat is nou intermittent fasting? Dat is een idee dat je je lichaam langer dan gebruikelijk de tijd geeft om te herstellen, te rusten en vet te verbranden. Je kiest dan een begin en een startpunt, en daartussen eet en drink je dus de aantal calorieën die je als persoon nodig hebt.