BeautyDuurzaamheidFitnessFoodHotspotsTipsVegan

Alles wat je moet weten over een vegan dieet

vegan dieet
1.7kviews

De stijgende populariteit van veganistische diëten is moeilijk te missen, iedereen heeft er wel eens een keer van gehoord en dat kan natuurlijk ook niet anders. Van atleten tot gezondheidsprofessionals en beroemdheden, iedereen heeft zo zijn of haar mening over een plant based diet of een veganistisch dieet. Zo prijst de een de voordelen ervan en de ander juist de nadelen. Hierdoor zijn meer mensen dan ooit nieuwsgierig naar het dieet dat alle vlees en dierlijke producten negeert. Voor de een is dit  interessant vanwege de gezondheidsvoordelen, terwijl de ander het graag wilt doen voor de welzijn van dieren en onze natuur. Wat je reden ook is om voor een vegan diet te kiezen, het is wel belangrijk om de basis ervan te weten.

Wat is een veganistisch dieet?

Voordat je over kan gaan naar een veganistisch dieet, is het wel belangrijk om te weten wat het precies inhoudt. Zo heb je namelijk ook nog de term vegetarisch wat op het veganistisch lijkt.

Een veganistisch dieet sluit alle vlees, gevogelte, vis en dierlijke producten zoals zuivel en eieren uit. Daarbij kiezen de meeste veganisten, die het niet alleen voor gezondheidsredenen doen, ook het vermijden van het dragen of kopen van producten die zijn gemaakt van dierlijke producten. Hierbij kan je onder andere denken aan wol en zijde.

Hoe iemand precies een veganistisch dieet volgt, hangt af van persoonlijke voorkeuren. Sommige veganisten gebruiken bijvoorbeeld sojaproducten of vleesalternatieven zoals tofu, terwijl sommige mensen soja of verwerkte eiwit alternatieven vermijden. Maar de basisprincipes blijven hetzelfde: veganisten eten geen enkel product dat afkomstig is van een dier, ook al is het een afgeleide zoals melk of kaas.

Veel mensen groeperen veganisten, vegetariërs en plantaardige diëten bij elkaar, maar ze zijn allemaal heel verschillend. Vegetariërs kunnen sommige dierlijke producten in hun dieet opnemen, zoals eieren of zuivelproducten. Plantaardige diëten draaien om planten zoals fruit en groenten, maar er is geen strikte vermijding van vlees, vis of zuivelproducten.

Wat is een plant based diet?

Een plant based diet is gebaseerd op voedingsmiddelen die afkomstig zijn van planten met weinig of geen ingrediënten die afkomstig zijn van dieren. Denk hierbij aan groenten, volkoren granen, peulvruchten, noten, zaden en fruit. Over het algemeen lijkt dit plant based diet heel veel op een veganistisch dieet. Het grootste verschil is dat je alsnog ervoor kan kiezen om af en toe voor een dierlijk product te gaan. Dit kan zijn een glas melk maar ook een ei of trui van wol.

Voordelen van een veganistisch dieet

In tal van onderzoeken is aangetoond dat veganistische diëten het risico van veel leefstijlziekten, waaronder obesitas, diabetes en hartaandoeningen kan verminderen.

Een van de belangrijkste redenen waarom mensen dierlijke producten weggooien, is daarom dus vanwege de gezondheidsproblemen rond vlees. Volksgezondheid functionarissen en gezondheidswerkers hebben mensen van oudsher aangemoedigd om minder vlees te eten, met name rood vlees en verwerkt vlees zoals spek. Dit komt door het verzadigd vet. Verzadigd vet wordt aangetroffen in vlees en zuivelproducten, en in sommige plantaardige voedingsmiddelen zoals kokosolie, en velen denken dat het een boosdoener is achter hartziekten. Hoewel het niet zeker is of vlees, dierlijke producten en verzadigd vetten dit ook zeker veroorzaakt, zijn er veel mensen die wel de voordelen willen uitproberen. Daarbij vermijden sommige mensen vlees vanwege ethische redenen of persoonlijke voorkeur.

Tekorten

Hoewel een goed gepland veganistisch dieet zeer gunstig kan zijn en de levensduur bevordert, is het simpelweg vermijden van dierlijke producten geen garantie voor de gezondheid. Naast de kans dat je niet genoeg eiwitten binnenkrijgt als je niet voorzichtig bent met het eten van de juiste soorten voedsel, zijn er verschillende andere voedingsstoffen die je kunt missen in een veganistisch dieet. Dit komt omdat niet alle vitaminen en mineralen in ieder veganistisch dieet te vinden is. Hierdoor is het belangrijk om deze vitamine zelf nog aan je dieet toe te voegen.

  • B12: Vitamine B12 komt alleen van nature voor in dierlijk voedsel
  • Vitamine D: vis, eieren en melk hebben vitamine D. Door deze producten te schrappen kan je jezelf in gevaar brengen voor vitamine D-tekort.
  • IJzer: Plantaardige voedingsmiddelen bevatten ijzer, maar het ijzer wordt niet zo gemakkelijk door het lichaam opgenomen als het ijzer in vlees.
  • Omega 3 6 9: Deze omega’s zitten in vis en schaal- en schelpdieren, noten, en olie en hebben veel verschillende voordelen voor je gezondheid. Door deze producten te schrappen uit je dieet kan je tekorten krijgen van deze omega’s. Hierdoor is het aan te raden om deze bij te houden via vitaminepillen.

Leave a Response