De voordelen en nadelen van een vegan dieet
Het veganistische dieet is erg populair geworden. Steeds meer mensen hebben besloten om veganist te worden vanwege ethische, milieu- of gezondheidsredenen.
Als het goed wordt gedaan, kan een dergelijk dieet verschillende gezondheidsvoordelen opleveren, waaronder gewichtsverlies bij overgewicht en een betere controle van de bloedsuikerspiegel.
Niettemin kan een dieet dat uitsluitend op plantaardig voedsel is gebaseerd, in sommige gevallen het risico op een tekort aan voedingsstoffen vergroten. Hierdoor heeft een vegan dieet verschillende nadelen en voordelen die goed bekeken moeten worden voordat je begint met dit dieet.
Wat houdt het vegan dieet in?
Een veganistisch dieet is een op planten en noten gebaseerde levensstijl die de consumptie van alle dierlijke producten verbiedt, dit houdt in vlees,vis, eieren, kip en zuivel. Strikte veganisten zullen ook geen producten gebruiken die op dieren zijn getest of leer of wol dragen. Een veganistische levensstijl is dus niet alleen goed voor je gezondheid, het helpt ook de wereld een klein beetje gezonder te maken.
Ook al is het vegan dieet te vergelijken met een plant based diet, deze twee diëten hebben wel een verschil. Bij een vegan dieet maak je helemaal geen gebruik van dierlijke producten terwijl dit bij een plant based diet wel nog kun. Bij een plant based diet probeer je zoveel mogelijk voeding uit planten te krijgen maar kan je er voor kiezen om toch nog een keer in de week voor een dierlijk product kiezen. Hierdoor is veganist zijn dus eigenlijk beperkter.
Voordelen van een vegan dieet
Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat veganistische diëten meestal meer vezels, antioxidanten en heilzame plantaardige stoffen bevatten. Dit komt door de hoeveelheid aan groente en fruit die je dagelijks binnen krijgt. Ze lijken ook rijker te zijn aan kalium, magnesium, foliumzuur en vitamine A, C en E.
Het dieet kan helpen bij gewichtsverlies omdat de meeste voeding die je binnenkrijgt plantaardig zijn.
Je krijgt een hoge inname van vezels binnen wat goed is voor de spijsvertering, hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en darmkanker.
Daarbij helpt dit dieet bij een verzadigd gevoel waardoor je ook gelijk een gezondere levensstijl gaat leven.
Nadelen van een vegan dieet
Wanneer een vegan dieet niet goed wordt uitgevoerd bestaat er een kans dat je tekorten krijgt voor je mineralen en vitamines. Zo kunnen vegan diëten weinig eiwitten en vetten bevatten. Je hebt eiwitten nodig in je dieet om je lichaam te helpen cellen te herstellen en nieuwe te maken. Eiwitten zijn ook belangrijk voor de groei en ontwikkeling bij kinderen, tieners en zwangere vrouwen. Vetten heeft het lichaam nodig om vitaminen mee op te nemen. Gelukkig kan je deze nadelen voorkomen door op de juiste manier het dieet te volgen en extra vitaminen en supplementen in te nemen.
Veel voorkomende voedingstekorten bij een vegan dieet
- Vitamine B12
- Vitamine D. Ook bij een niet vegan dieet is het belangrijk om hier vitaminen voor te nemen.
- Calcium, voor goede botten en gebit is het verstandig dat je extra supplementen hiervoor inneemt.
- IJzer, is nodig om zuurstof door ons lichaam te sturen. Het zit voornamelijk in dierlijke producten als vlees en kip.
- Zink, voor een goede afweersysteem.
- Jodium helpt de productie van de schildklierhormoon. Deze productie heb je nodig voor een goede groei en ontwikkeling van de hersenen en zenuwstelsel. Je kan jodium voornamelijk in zuivelproducten en vis vinden.
- Omega-3, dit zit in vette vis, schaal- en schelpdieren en is goed voor de hersenfunctie en voor je ogen. Door genoeg omega-3 in te nemen verklein je de kans op leerproblemen en dementie. Hierdoor dus ook zeer verstandig om hier wat van in te nemen.
Goede producten om in te nemen bij een vegan dieet
Matcha thee, een nieuw maar populair drankje onder vele sterren. Dit is natuurlijk niet voor niks. Deze groene thee bevat namelijk vele gezondheidsvoordelen voor je lichaam. Zo is het rijk aan antioxidanten wat goed is voor hart- en vaatziekten, de huid en aders. Daarbij bevat het veel calcium, vitamine A en C, ijzer en eiwitten. Perfect drankje dus om te drinken als je een vegan dieet volgt, waarbij je een kans hebt op deze tekorten.
Tofu is een vleesvervanger wat 8 gram eiwitten bevat per 100 gram. Dit is natuurlijk niet zo veel als kip of vlees, maar zeker een goede aanvulling voor bij je eten.
Havermout, voor een gezond en voedend ontbijt kan je voor havermout gaan. Zo krijg je de vezels binnen die je nodig hebt. Dit kan je eventueel mengen met water of op plantaardige melk.