BeautyDuurzaamheidFitnessFoodHotspotsTipsVegan

Het leven als een vegan

vegan
661views

Als veganist neem je helemaal geen dierlijke producten. Je mag dan dus geen vlees, vis, zuivel, eieren en E-nummers van dierlijke oorsprong eten. Maar wil je wel veganistisch eten? Dan moet je dus vooral letten op of je voldoende eiwit, ijzer, vitamine B1, vitamine B2, vitamine B12 en calcium binnenkrijgt. Dit zijn weer voedingsstoffen die je vindt in dierlijke producten. Dit zijn meestal voedingsstoffen die te vinden zijn in dierlijke producten, dus je moet ergens anders op zoek gaan naar producten waar die voedingsstoffen dus wel in zitten.

Vegan lifestyle

Als je veganistisch bent of je wilt veganistisch worden dan kan de stap best lastig zijn. Als je al veganistisch bent niet, maar als je als nog geen veganist een vegan lifestyle wilt hanteren, moet je overal opeens aan allerlei dingen denken. Zo moet je niet alleen aan het eten en drinken denken, waar de meeste mensen misschien wel aan denken. Maar zo moet je ook rekening houden met welke kleren je koopt, welke cosmetica je gebruikt of met welke schoonmaakmiddelen jij je huis wilt schoonmaken. Dit zijn allemaal dingen waar je dan over na moet denken. Tegenwoordig is dat allemaal niet zo lastig meer als je niet weet hoe en wat, dan is het wel belangrijk dat je even onderzoek doet naar bepaalde producten. Maar zo kan je als veganist ook niet naar bepaalde plekken voor ontspanning, denk maar aan dolfinarium of een circus waar ze dieren gebruiken. Dit zijn dus allemaal dingen waar je op moeten letten als veganist.

Maar naast bovengenoemde onderdelen, moet je bij het eten en drinken ook letten of je voldoende calcium of vitamine D inkrijgt.

Calciuminname

Als een vegetarisch of veganistisch persoon een voedingspatroon heeft zonder dierlijke producten en eet aan een rijk van groenten, vruchten, noten, zaden en volkoren graanproducten, dan bevat het voldoende calcium en sluit de gezondheidsrisico’s die gepaard gaan met het consumeren van zuivel uit. Daarbij komt dat de beschikbaarheid van calcium uit plantaardige voedsel vaak hoger is dan de beschikbaarheid van calcium uit zuivelproducten.

Voor een optimale calcium opname is het echter wel van belang om er voor te zorgen dat het lichaam voldoende vitamine D binnenkrijgt. Aangeraden wordt om een vitamine D-supplement in te nemen, en om niet uit te gaan van met vitamine D verrijkte voedingsmiddelen. Zo krijg je als persoon gegarandeerd voldoende vitamine D binnen. Ben je er niet helemaal zeker van of je voldoende calcium of vitamine D binnenkrijgt. Dan zou je door middel van een bloedtest kunnen achterhalen of er een gezonde hoeveelheid aan vitamine D of calcium in het lichaam aanwezig is. Zo’n bloedtest geeft ook gelijk inzicht in de eventueel suppletie dosis die nodig is. Als blijkt dat je te weinig calcium of vitamine D in je lichaam hebt, zou je er nog voor kunnen kiezen om vegan calcium in te nemen. Dat zijn bepaalde supplementen die er voor zorgt dat je calcium omhoog gaat.

Vervangend voedsel

Maar als jij je als persoon helemaal goed voelt om als veganist door het leven te gaan, is dat vrij logisch, want tegenwoordig is er zoveel vervangend voedsel en komt er ook steeds meer bij, dat het dus helemaal niet zo moeilijk meer hoort te zijn. Als iedereen gewoon een beetje aan elkaar denkt, dan is het voor iedereen vrij gemakkelijk.

Zo heb je bijvoorbeeld aan vervangend vlees tegenwoordig tofu en tempeh.Iedereen heeft wel eens van tofu gehoord, zelfs mensen die niet een vegan lifestyle hanteren eten dat wel eens, omdat het eigenlijk gewoon lekker is voor de afwisseling. Maar wat is nou eigenlijk tempeh?

Tempeh wordt gemaakt op basis van geweekte en gekookte sojabonen waaraan een schimmelcultuur wordt toegevoegd. Die schimmel werkt als een soort lijm die de sojabonen doet klitten en dat zorgt ervoor dat er een gistingsproces ontstaat. Daardoor krijgt de tempeh een zurige, nootachtige smaakt. Maar het wordt ook wel aangeraden om het eerst een marinade badje te geven voor je het bakt of frituurt. Evenals tofu bestaat tempeh ook in een gerookte vorm.

De eigenschappen van Tempeh is dat het rijk is aan vitamine A, vitamines uit de B-groep en allerlei mineralen. Tempeh is net als tofu caloriearm en cholesterolvrij. Het bevat ook een hoogwaardige eiwitten maar iets minder dan de tofu en het is ook zeer vezelrijk.

Maar naast tofu en tempeh heb je uiteraard nog veel meer vervangende maaltijden die je lekker kan eten bij je maaltijd. Het zijn vaak ook vervangende voedingsmiddelen die je ook op je brood kan doen in de middag, want wat je op je brood doet kan soms ook een dingetje zijn. Maar zo heb je bijvoorbeeld ook nog seitan. Voor ieder wat wils dus.

Leave a Response